Uudistuvat ammatilliset oppimateriaalit

Miten ohjaan opiskelijoita avointen oppimateriaalien tuottamiseen ja avoimeen jakamiseen?

Lähtisin ensin esittelemään nuo vaihtoehdot, esimerkiksi miten voit luodaan tilejä mihinkin palveluun sekä sitä miten näissä palveluissa voi turvata halutunlaiset yksityisyysasetukset. Tässä tulee rohkaista opiskelijoita olla pelkäämättä nettiin julkaisua sekä olla kannustava. Kun tietää tarpeeksi tietoturvasta ja tietää omat asetuksensa ja sen mitä haluaanetissä näkyvän on turvassa. Oppimateriaaleja voi tuottaa esim. Blogipalveluihin Blogger tai niinkuin tämä sivusto WordPress, molemmissa voi olla kiinteää materiaalia, ns. sivustotasolla, ja sitten on tuo itse blogi johon voivat kaikki osallistua. Tuon kiinteän nettimateriaalin tuottajat pitää määritellä opintokokonaisuutta luotaessa.

Eli jo suunniteltaessa oppimateriaaleja pitää tietää minne ne tulevat. Jos käytetään videoita, pitää miettiä mihin kanavaan ne julkaistaan esim. YouTube /Vimeo, ja mitkä ovat videoiden jakeluoikeudet, ovatko ne esim. Youtuben omat vai perustuvatko ne Creative Commons -jaotteluun. Kun nämä asiat ovat selkeät voidaan videot ja muut materiaalit tuottaa ja tehdä julkaisuvalmiiksi. Jos käytetään pelkästään videoita, ei tarvita välttämättä ollenkaan blogipalvelua tms. koska kanavilla on omat työkalunsa kommentointeihin sekä muuhun tuottamiseen.

Yhteydenpito pitää myös suunnitella, ollaanko tutussa luokkaympäristössä, vai toteutetaanko tunnit, esim. jonkin nettijärjestelmän kautta, esim. Anymeeting (vielä maksuton), WebEx (maksullinen)ja Adobe Connect (maksullinen). Näihin vaikuttavat toki paljon oppilaitoksen valitsemat palvelut.

 Esimerkki toteutukselle löytyy linkistä :https://pirjopesonen.wordpress.com/opetusharjoittelu-2/ammatillisen-opintokokonaisuuden-toteutussuunnitelma/

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s